İleri Dönüşüm ve Geri Dönüşüm Arasındaki Farklar ...
Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

İleri Dönüşüm ve Geri Dönüşüm Arasındaki Farklar Nelerdir?

07 Sepİleri Dönüşüm ve Geri Dönüşüm Arasındaki Farklar Nelerdir?
0 Yorumlar54 Görüntüleme

İleri Dönüşüm ve Geri Dönüşüm Arasındaki Farklar Nelerdir?

05Aprİleri Dönüşüm ve Geri Dönüşüm Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bilinçli tüketim yapmayı ve doğayı korumayı seçmiş tüketiciler için aslında birçok yeşil üretim metodu var fakat kuşkusuz hepsi ileri ve geri dönüşüm başlıkları altında gruplandırılmakta. Sıklıkla duyduğumuz geri dönüşümün yanına, artık kulağımızın yavaş yavaş aşina olmaya başladığı ileri dönüşüm eklendi.

Tüketimin arttığı plastik çağında mutlaka bilmemiz gereken bu iki yeşil üretim metodunun ne olduğunu bilmek ve tüketim alışkanlıklarımızı buna göre şekillendirmek ise artık hayati önem taşıyor. Aslında ne oldukları muzurca isimlerine gizlenmiş bu dönüştürme şekilleri sayesinde hem ekonomik hem çevresel olarak evimize ve hayatımıza derin bir nefes aldırmak mümkün.

İleri Dönüşüm (Upcycle) Nedir? 
İleri dönüşüm halihazırda satın almış olduğunuz bir ürünü yaratıcılığınız ile başka ürünlerle birleştirmeniz sonucu ortaya çıkan dönüşüme denir. Bu dönüşüm süreci boyunca siz ve eşyanız bir hikâyeye ortak olur ve eşyalarınızla gönül bağı kurabilirsiniz. Bunun yanı sıra sizin için çoktan gönül bağı kurmuş olduğunuz eşyayı ileri dönüşüm sayesinde hayata geri bağlayabilirsiniz. Çöpe atılmaktan kurtardığınız bu eşyalar sizin fikir ve zaman yatırımlarınızla sadece size özel bir hale bürünür ve siz dönüşüm boyunca ortaya yeni bir ürün çıkarabilmenin haklı gurur ve tatminini yaşarsınız. İleri dönüşüm sayesinde atık miktarınız azalırken, evinizdeki konsept ve hikayeler sizin imzanızı daha ekonomik ve öznel yollarla ortaya çıkarır. Örneğin lekesi çıkmayan gömleğinizden yaptığınız cam bezi gibi geleneksel dönüşümler aslında ileri dönüşüme güzel bir örnektir.


Geri Dönüşüm (Recycle) Nedir?
Geri dönüşüm, tükettiğiniz ürünün ilk haline yani hammadde olduğu hale geri çevrilmesine denir. Ürünler hammadde haline çevrilerek tekrar tekrar kullanılır ve böylece daha az tüketim yapmak hedeflenir. Geri dönüşüm bireysel bazda değil toplumsal bazda gelişir. Yani genellikle bireyler geri dönüşüm sürecinin sadece bir parçası olabilir. Atıklarını gerekli kuruluşlara teslim ederek daha sonra satın almak üzere ürünlerini ayrıştırırlar. Ayrışma sürecinden sonra ise ürünleri yapıldığı ham maddeye çevirmek artık profesyonel kuruluşlara kalmıştır. Geri dönüşüm ayrıştırma süreci genellikle kâğıt, plastik, metal ve cam olmak üzere çeşitli kategoriler altında gerçekleştirilir. Ayrıştırma sonrası artık tüketici ürünün dönüşüm sürecine dahil olmaz ve dönüştürülmüş ürünle tanıştırılmaz. Fakat tekrar alışverişe çıktığında geri dönüştürülmüş ve dönüştürülebilir ham maddeden yapılan ürünleri tercih ederek sürece katkı sağlayabilir.


Farkları Nelerdir?
Geri dönüşüm yalnızca başlangıcına ve sonuna şahit olduğumuz bir süreçken ileri dönüşüm tüm hikayeyi bizim yazdığımız ve yatırım yaptığımız bir ürünün ortaya çıkış ve kullanım sürecidir. Geri dönüşüm yalnızca toplumsal destek ve çabayla ayakta kalır ve katılımcılarından aktif bir çaba bekler. İleri dönüşüm ise bireysel yaratıcılık ve fikir dünyasının katılımını ön planda tutan bir değişim hikayesidir. Geri dönüşümde sürecin sonuçları ve çevreye katkısı toplumsal boyutta gerçekleşirken ileri dönüşümde ise daha çok hane bazında yansımalarını görürüz. Fakat kuşkusuz en bariz farklılıklarını bize isimleri fısıldar. Bir ürünü tüketim aşamasından sonra daha farklı bir ürün haline getirerek geleceğe taşıdığımızda ileri dönüşüm, tükettiğimiz ürünü sanki hiç tüketilmemişcesine ham madde haline taşımamızda ise geri dönüşüm yapmış oluruz.
Kuşkusuz gelecekte ileri ve geri dönüştürülmüş ürünlere sahip olmanın kıymeti git gide artacak ve daha tercih edilir hale gelecektir. Zira çevreyi korumak ve harekete geçmek önümüzdeki 10 yılın yeni modası değil zorunluluğu olacaktır. Daha bilinçli olan toplumların değişen tüketim alışkanlıkları bize bunu şimdiden kanıtlamaktadır.

Yorum Yap